Modul 3: 
Fortæl dit liv

Dato:

31. januar - 4. februar 2024

Undervisere:

Marie Østergaard Knudsen  og Else Mathiassen

tilmelding

Fortæl dit liv

Gode fortællinger kræver ifølge Marie Østergaard Knudsen modet til at lægge sig fast på én historie og vælge alt andet fra. Mottoet ”fortæl – ikke alt, du kan huske, men det, du ikke kan glemme” kan i den forbindelse tjene som en god inspiration. 

En definition på en historie er, at den har en start, en midte og en slutning og få personer, som tilhørerne kan identificere sig med. Lyttere vil gerne høre om personer, der er endt i en ny situation, som de selv kan spejle sig i og tænke: Hvordan ville jeg klare det her? En vigtig note til fortællinger er også, at personerne gerne må lære noget og udvikle sig.

”En historie bygges først og fremmest op omkring en karakter, der vil have noget, vedkommende ikke kan få,” er forfatter Iben Albinus historiedefinition, og den kan være meget inspirerende. Historier skal fortælles i scener, hvor alle sanser – og ikke bare synssansen – kommer i spil og dertil skal fortælleren udvælge få, men velvalgte konkrete detaljer, som læserne og tilhørerne kan se for sig. En rød Volvo Amazon i stedet for et køretøj, en sløv pålægsmaskine i stedet for et køkkenredskab. Fortæl og skriv levende – den gode histories værste fjende er referatet.
 
Med en baggrund i dansk og nordisk folkeoplysningstradition er Marie Østergaard Knudsen god til at skabe tryghed i en gruppe og omkring skrive- og fortælleprocesser.