Om Fortælle Akademiet

Fortælle Akademiet er et mødested for alle, 
der ønsker at medvirke til at levende mundtlig fortælling 
fortsat udvikler sig og forholder sig til den tid vi lever i

Gode, kloge og levende fortællere

Med Fortælle Akademiet ønsker vi at give mange flere mulighed for at blive gode, kloge og levende fortællere med lyst og evner til at forny og levendegøre vores kulturs gamle fortællinger eller skabe splinternye fortællinger. Her kan fortællere få redskaber til at bruge mundtlig fortælling i mange sammenhænge, både som formidling og som kunstnerisk udtryksform.

På Vestjyllands Højskole udviklede vi grundlaget for den første egentlige fortælle uddannelse i Danmark v. Brita Haugen, og da hun stoppede, ønskede daværende forstander Else Mathiassen og bestyrelsen bag Vestjyllands Højskole at videreføre traditionen. Det blev til Fortælle Akademiet, som blev skabt i et samarbejde med Historiefortæller Ingrid Hvass. Udviklingsarbejdet begyndte i sommeren 2015 med et seminar, hvor mange fortællere fra hele Danmark medvirkede. Det blev til 8 moduler udviklet i samarbejde med de enkelte undervisere. (Læs mere i rapporten for det første Fortælle Akademi).

Flere af de gennemgående kursister er blevet udnævnt som månedens fortæller i foreningen for fortællere i Danmark.

Nu er ”Fortælle Akademiet” flyttet til højskolen Mors, hvor Else Mathiassen fortsætter som udvikler og kursusleder.

Nikolai Seidelin, barnebarn af Anne Sofie Seidelin, er forstander, så traditionen fra Vestjyllands Højskolen fortsætter på Mors.

Vigtig for Fortælle Akademiet er at give danske fortællere mulighed for at få undervisning af store udenlandske fortællere, samt fortællere der ikke er så brugt i fortællekredse.

De enkelte moduler er udviklet sammen med underviserne.

På hvert af de 8 moduler arbejder vi grundigt med fortællerens værktøjer: Stemmen og kroppen, indre billeder og sprog, forestillingsevne og improvisation. Modulerne kan tages enkeltvis eller som et forløb. Med alle 8 moduler i sammenhæng er det muligt at skabe en grundig uddannelse i mundtlig fortælling.

På hvert modul er der en gæsteundervisere i forhold til modulets tema. Fortæller Else Mathiassen er underviser og er ansvarlig for hvert modul og for sammenhængen mellem modulerne. Hvert moduls kursister og undervisere arrangerer et fortællearrangement på højskolen eller et andet lokalt kultursted.

Vores tid har brug for levende fortællere, der kan skabe nærvær og samvær med deres fortællinger, som livskraft og som en modpol til isolation og ensomhed i vores digitaliserede samfund. Den mundtlige fortælling fortalt i samvær med mennesker må aldrig dø!

På gensyn!
Else Mathiassen

Læs evalueringsrapport for 2018-2022